Poradíme vám, zda je třeba obracet sklenice s okurkami se šroubovacími uzávěry a co dělat se zbytkem zavařenin.
Málokdo to ví, ale ne všechny závitníky se dají otočit / depositphotos.com
Všechny hospodyňky znají jednoduchý algoritmus – zavařily zeleninu nebo ovoce, obrátily sklenici dnem vzhůru na teplou deku, zabalily ji navrch, nechaly ji, dokud nevychladne, a pak ji odložily do sklepa. Ukázalo se, že to byla chyba – nevíte, jestli skutečně můžete sklenice obrátit dnem vzhůru.
Zda je nutné sklenice po zavařování obracet – jednoduchá odpověď.
Háček je v tom, že rozhodnutí, zda musíte sklenice s rajčaty, okurkami, třešněmi nebo angreštem obrátit dnem vzhůru, vám pomůže určit typ víčka, které používáte. Pokud je běžná plechovka na klíčpak je bezpodmínečně nutné ji otočit dnem vzhůru.
Uzávěry Twist-off – je metoda konzervace západního typu. Co to je:
- víko je uvnitř opatřeno polymerovou vrstvou;
- Tento povlak funguje jako těsnění;
- když našroubujete víčko na sklenici s horkou tekutinou, polymer se rozpíná;
- a vytváří tak těsnící efekt;
- při ochlazování plechovky se dovnitř nasává horký vzduch;
- vzniká podtlak, který je doprovázen charakteristickým cvaknutím ve víku.
Pokud sklenici otočíte dnem vzhůru, bude víčko v nejchladnější zóně – pak je větší pravděpodobnost, že konzervace „exploduje“.
Jak dlouho by měly sklenice stát dnem vzhůru – přesná doba.
Zkušené hospodyňky říkají, že deku nemůžete rozbalit a sklenice postavit na dno víčkem nahoru, dokud zcela nevychladnou. Navíc právě toto chladnutí by mělo probíhat plynule, jinak obsah začne kvasit nebo plesnivět. Zpravidla stačí 3-4 dny – po uplynutí této doby lze zavařeniny odložit do spíže nebo do sklepa.