Tajemství dokonalého čaje odhaleno: nejlepší tipy šéfkuchařů

Horký a chutný čaj je nepopiratelným atributem zimy. Nic vás nezahřeje tak jako bylinkové a bobulové čaje. Pro správnou přípravu takových čajů je však třeba znát některé nce.

Hliněné, porcelánové nebo kameninové nádobí je vhodné pro přípravu čaje / Foto depositphotos.com

Horký ochucený čaj je nejlepším začátkem každého dne. Čaj tonizuje, pomáhá tělu se probrat a na rozdíl od kávy je v mírném množství zcela bezpečný pro lidi trpící vysokým krevním tlakem.

I tak zdánlivě jednoduchý nápoj, jako je čaj, však vyžaduje znalost některých důležitých ncí.

V čem je nejlepší vařit čaj

Pokud nevíte, v čem je nejlepší vařit čaj – použijte konvičku. K vaření čaje je vhodné hliněné, porcelánové nebo kameninové nádobí. Čaj byste neměli hned vařit v šálku, a tím spíše byste neměli používat kovové nádobí. Takový nápoj vás v mrazivém počasí jistě zahřeje, ale těžko budete takový nápoj nazývat pravým čajem.

Pokud se bavíme o tom, v čem je lepší vařit bylinkový čaj, pak je pro takový nápoj nejlepší použít průhlednou konvičku. Kromě toho, že sklo nemá žádné nečistoty a neovlivní chuť nápoje, díky průhlednosti budete moci vidět celý proces otevírání buketu bylin, které jsou součástí čaje. A vzhledem k tomu, že čaj je především obřad a až poté nápoj, je možnost vidět proces louhování stejně důležitá jako samotná chuť.

foto depositphotos.comfoto depositphotos.com

Jak ochutnat a správně uvařit čaj

Základním pravidlem každého čaje je horká konvička. Před vařením čaje nezapomeňte konvičku vypláchnout vroucí vodou.

Druhým důležitým bodem je teplota vody. Zelené čaje se nejlépe vaří ve vodě, jejíž teplota nepřesahuje 90 °C. Černé čaje potřebují vodu ohřátou na 100 °C, ale bílé čaje se výborně vaří s vodou ohřátou na 80 °C.

Pokud si chcete připravit pravý čaj, nikdy nepoužívejte vodu, která již byla převařena.

Doba louhování černých, zelených a ovocných čajů se liší a závisí především na složení čaje a vašich chuťových preferencích.

Bylinné čaje se louhují 10 až 30 sekund, černé čaje 3-4 minuty a ovocné čaje asi 5 minut. Tento údaj je však spíše arbitrární, protože každý druh čaje má svou vlastní optimální dobu louhování.

Jak si připravit čaj doma

Pokud nevíte, jak si doma připravit čaj – začněte tím nejjednodušším: rozhodněte se pro složení. Do čaje můžete použít sušenou nebo čerstvou mátu, melasu, sušený lipový květ, šípky, sušené nebo mražené maliny a třešně, sušené nebo čerstvé citrusové plody, zázvor, skořici a med.

Kombinace bylinek do čaje je čistě individuální záležitostí a závisí pouze na vaší chuti. Při výběru složení čaje byste měli brát v úvahu chuť, kterou daná ingredience dodává. Například zázvor se příliš nehodí do kombinace s třešněmi, ale skvěle se hodí do čajů se skořicí a medem. Máta se nebude dobře hodit k heřmánku, ale v kombinaci s citronem a sušenými malinami vás překvapí svou jedinečnou chutí.

Pro přípravu čaje je nejlepší použít ingredience, které pomohou vaše tělo probudit. Povzbuzující bylinky do čaje jsou kozlík lékařský, máta, milíř, heřmánek, kopřiva, řebříček, třezalka, mateřídouška.

 foto depositphotos.com foto depositphotos.com

Jak uvařit lahodný čaj s ovocem

Pro přípravu ovocného nebo bobulového čaje můžete použít čerstvé, sušené nebo mražené ovoce a bobuloviny. Ideální jsou sušené, protože takový nápoj bude chuťově výraznější. Pokud nemáte sušené ovoce a bobuloviny, vezměte čerstvé a dejte je na 10-15 minut do mrazáku. Takový nápoj bude mnohem chuťově výraznější než nápoj z čerstvých surovin.

Ideální doba louhování ovocného nebo bobulového čaje je 5-8 minut. Množství bobulí, které použijete pro louhování, bude záviset na tom, jakou koncentraci čaje chcete a na vašich osobních chuťových preferencích. Průměrné poměry: 10 g bobulí nebo ovoce na 500 ml vody.

Všimněte si, že ovocný ani bobulový čaj nelze znovu vařit. Na rozdíl od bylinných čajů lze tyto nápoje vařit pouze jednou.

Pokud jste nápoj nevypili a po vychladnutí vám nechutná, čaj znovu neohřívejte, je lepší uvařit si čerstvý. Ovocné a bobulové čaje se nedoporučuje ohřívat, protože by se zkazila jejich chuť.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Pedikúra Kolín

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: