Poradíme vám, zda je třeba džem při vaření míchat a jak dlouho ho vařit, aby neztratil barvu a zachoval si maximum vitaminů.
Jak dlouho poprvé vařit džem a jak zachovat jeho barvu a prospěšnost / depositphotos.com
Uvařit lahodný, hustý, krásně barevný a maximálně užitečný džem není tak těžké. Stačí znát několik technologických pravidel jeho přípravy. Pochopíme, jak se liší klasický od „pětiminutového“, kolik se má vařit jahodový džem po uvaření, stejně jako z jiných bobulovin a ovoce, a jaký má být správný poměr cukru.
Jak vařit džem z jahod, malin, rybízu a dalších bobulovin a ovoce
Existují dva způsoby vaření – klasický a tzv. pětiminutový. Liší se technologií přípravy.
Podle klasického způsobu se bobule (nebo ovoce) spojí s cukrem (nasypou se na ně) a nechají se 12 hodin odležet – to pustí šťávu.
Klasický poměr bobulí (nebo ovoce) a cukru je 1:1.
V některých receptech (například s kyselými bobulemi a ovocem) se cukru užívá více – v poměru 1:1,2, v některých je množství cukru sníženo o třetinu.
Poté se bobule s cukrem dají na oheň, přivedou se k varu a vaří se – 10 až 30 minut (v závislosti na bobulích a ovoci). Po odstavení z ohně se rozdělí do sterilizovaných sklenic a zavíčkuje.
„Pětiminutovka“ se připravuje jinak: bobule s cukrem se přivedou k varu, vaří se 5 minut, stáhnou se z ohně a nechají se zcela vychladnout. Poté tuto techniku opakujeme ještě dvakrát, ale poslední čas na vychladnutí není nutný – polínka ihned vložíme do sterilizovaných sklenic a svineme.
Podle mnoha hostitelek se v „pětiminutovce“ zachová více vitamínů než v klasické verzi.
Základní pravidla vaření:
- dodržujte poměry bobulí a cukru;
- nepoužívejte nádobí s tenkými stěnami a dnem – džem se připálí a ztmavne;
- aby měl džem krásnou barvu, míchejte ho během varu a odvádějte pěnu.
Tato pravidla platí pro přípravu džemu z malin, jahod, rybízu, ale i dalších bobulovin a ovoce.
Jak dlouho vařit džem z rybízu a dalších bobulí a ovoce – jednoduchý lifehack
Jak dlouho byste tedy měli rybíz nebo maliny vařit? A jak dlouho po uvaření vařit jablečný džem?
Pokud je u „pětiminutovky“ vše jasné, pak se klasika připravuje poněkud jinak :
- malinovka – je třeba ji vařit 10-15 minut po varu;
- jahody a rybíz – 15-20 minut po varu;
- meruňky a třešně – 15-20 minut;
- švestky – 20-25 minut;
- jablka a hrušky – 25-30 minut.
Pokud pochybujete, zda je džem hotový, nebo ne, a bojíte se, že ho převaříte nebo nedovaříte, existuje jednoduchý trik: kápněte sirup na studený talířek – pokud se kapka nerozmaže, je hotový.
Také tímto způsobem zjistíte, jak hustý bude přípravek po vychladnutí.
Dříve jsme vám řekli, jak sterilovat sklenice vroucí vodou – užitečné tipy, o kterých jste nevěděli.